SAUSIO 13-OJI – LAISVĖS GYNĖJŲ DIENA KALVELIŲ „AUŠROS“ GIMNAZIJOJE

Šiemet Sausio 13 -oji buvo kitokia. Be atminimo laužų, dainų susikabinus rankomis bei kitų tradicinių renginių, tačiau tai šios atmintinos dienos nepavertė mažiau reikšminga. Visi prisiminėme svarbią visiems Lietuvos žmonėms datą ir solidariai: iš namų, prisijungėme prie siūlomos iniciatyvos – 8.00 valandą ryto dešimčiai minučių languose uždegėme vienybės, atminimo ir pergalės žvakutes paminėti Sausio 13 -osios – žuvusių už Lietuvos Nepriklausomybę  30 -ąsias  metines. Dalyvavome akcijoje „Atmintis gyva, nes liudija”. Prisiminėme ir tylos minute pagerbėme žuvusiųjų už Lietuvos nepriklausomybę laisvės gynėjų atminimą. Mokytojai kartu su mokiniais diskutavo, žiūrėjo LRT mediatekoje pateiktas ištraukas, lankėsi Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos parengtoje virtualioje parodoje ,,Prisiekę nesitraukti: Lietuvos laikysena 1991 m. sovietų agresijos akivaizdoje“, pradinukai žiūrėjo Vytauto Landsbergio pasakojimą „Sausio sniegenos“, dalijosi įspūdžiais, išsakė linkėjimus ir troškimus. Patys mažiausieji – priešmokyklinės grupės vaikai – nupiešę neužmirštuolės žiedą,  įsisegė jį prie savo širdelės ir  iš  karpytų rankyčių klijavo širdelės formos vėliavą.

Vėliau 5-8, I-IV G klasių mokiniai prisijungė prie virtualaus Pagarbos bėgimo. Šio bėgimo  tikslas –  prisiminti 1991 metais Sausio 13-ąją žuvusiuosius už Lietuvos laisvę.  Džiaugiamės, kad bėgime dalyvavo 5-8, I-IV klasių mokiniai.  Kiekvienas mokinys virtualių fizinio ugdymo pamokų metu pagal savo galimybes bėgo numatytą distanciją. Bėgimo dalyviai asmeniškai fiksavo  įveiktą atstumą ir laiką pasitelkę į pagalbą aktyvumo programėles bei išmaniuosius laikrodžius.

Esame dėkingi savo bendruomenei, palaikiusiai iniciatyvą. Geriau pažindami ir gerbdami savo praeitį, išmoksime prisiimti atsakomybę ir prisidėsime prie gražesnės Lietuvos ateities kūrimo.

Istorijos mokytoja Samanta Viktovskaja, fizinio ugdymo mokytoja Ana Černiavska