LIETUVIŲ KALBOS DIENOS KALVELIŲ ,,AUŠROS” GIMNAZIJOJE

Kalba – kaip oras, kuriuo kvėpuojame kasdien. Pastaruoju metu dažnai kalbama apie klimato atšilimą, oro užterštumą, tačiau ne mažiau svarbus šiuo globaliu laikotarpiu ir kalbos grynumas. Pritarę gražiai iniciatyvai nuo vasario 16 iki kovo 11 dienos  tradiciškai Kalvelių ,,Aušros” gimnazijoje organizavome Lietuvių kalbos dienas. Nuo priešmokyklinės grupės vaikų iki abiturientų įsitraukėme į mokytojų bei mokinių pasiūlytas iniciatyvas bei dalyvavome įvairiuose renginiuose.

Priešmokyklinės grupės vaikai ir pradinukai rinko gražiausius lietuviškus žodžius ir juos iliustravo. Surengtos virtualios mokinių piešinių parodos „Gražiausias žodis“ ir  „Lietuva – …“.  Per lietuvių kalbos pamokas buvo kalbama apie gražiausias Lietuvos vietas, mokiniai bandė kurti minkles, mįsles apie Lietuvą. Pasaulio pažinimo pamokose pradinukai nagrinėjo Lietuvos istoriją: Kaip Lietuva tapo valstybe? Lietuva – piliakalnių šalis, Lietuvos valdovai, Lietuvos šventės ir papročiai, Karalius Mindaugas, Kada buvo uždrausta lietuviška spauda, Kada buvo atkurta Lietuvos valstybė ir kt. Dailyraščio konkurse dalyvavo ne tik mokiniai, bet ir jų tėveliai.  Dalyvaudami šiame konkurse pradinukai ne tik dailiai nurašė A. Matučio eilėraštį „Skambioji kalba“, bet ir išsakė savo nuomonę apie gimtosios kalbos grožį, jos taisyklingą vartojimą.

            5 klasės mokiniai dalyvavo  Raštingiausio penktoko konkurse (sveikiname nugalėtoją Aleną Jarašūną), rungėsi Minklių ringe.

Puikiai žinome, kad orą teršia automobilių išmetamosios dujos, todėl nuodingųjų medžiagų kiekis (CO, CH, NOx) sumažinamas papildoma chemine reakcija, kuri vyksta katalizatoriuje. Pastebėta, kad mūsų gimnazijos mokinių kalbą „teršia“ netinkamas prielinksnio „pas“ vartojimas bei kitos prielinksnių vartojimo klaidos, todėl nutarta bendradarbiaujant su dailės ir informacinių technologijų mokytojais sukurti vaizdo įrašą „Prielinksnių malūnas“. 5-7 klasių mokiniai galvojo sakinių su prielinksniais, juos iliustravo. Atrinkę patikusius ir geriausiai prielinksnių vartojimo klaidas iliustruojančius piešinius mokiniai sumontavo filmuką, kurį galite peržiūrėti paspaudę nuorodą. https://youtu.be/qqe0871V1OU

            Kaip oro tyrumas atsiskleidžia užlipus ant Aukštojo kalno, taip žodžio grožis atsiveria poetinėje kalboje, todėl atsigręžta į Lietuvos dainių ir organizuotas konkursas ,,Maironio pažadinti”.

            Renginių ciklą užbaigėme Gimnazijos mokinių tarybos, lietuvių kalbos ir literatūros, istorijos bei geografijos mokytojų organizuota viktorina ,,Lietuviais esame mes gimę”, kurioje dalyvavo 5-8, I-IV G klasių mokiniai. Pirmoje grupėje netikėtai pergalę išplėšė penktokai, o antroje puikiai pasirodė II G klasės mokiniai.  

            Senovės lietuvių pagimdyta, Mažvydo užrašyta, Maironio pažadinta, laisvės gynėjų atkovota graži ir daininga lietuvių kalba lai išlaiko savo archajiškumą, lai būna tyra, reikalinga ir neatsiejama nuo kasdienybės kaip šviežio oro gurkšnis.

Kalvelių „Aušros“ gimnazijos lietuvių kalbos vyresnioji mokytoja Daiva Pugačiovienė