Sąmoningumo didinimo mėnuo „Praleidžiu progą pasityčioti Kalvelių „Aušros“ gimnazijoje”

Kovo mėnuo šalyje paskelbtas Sąmoningumo didinimo mėnesiu BE PATYČIŲ. Mūsų  gimnazijos mokiniai ir mokytojai savo veiklomis ir idėjomis prisidėjo prie emocinės paramos tarnybos „Vaikų linijos“ organizuotos iniciatyvos. Suplanavome ir vykdėme šias veiklas, skirtas stabdyti patyčias ir kitokį žeminantį elgesį: tyrimas „Elektroninių patyčių mastai gimnazijoje“, draugystės apyrankių pynimo pamokos, piešinių konkursas „Praleidžiu progą pasityčioti“, viktorina „Ką žinau apie patyčias“, pamokos „Patyčių dėžutė“ ir „Elektroninės patyčios“, virtuali fotografijos paroda „Labas, reikia draugą turėti“.

Gimnazijoje buvo įdiegta nauja platforma „Patyčių dėžutė“, skirta mūsų bendruomenei. Paaiškinta, kaip galima prisijungti prie programos ir kaip teisingai pildyti pranešimus dėl patiriamų arba pastebėtų patyčių.  „Elektroninių patyčių“ pamokų metu aptartos virtualios pašaipos, kaip į jas reaguoti, ką daryti, jei vaikai stebi netinkamą elgesį, ir kur galima kreiptis dėl nuolatinių patyčių. Po praktinių užsiėmimų mokiniams organizuota viktorina „Ką žinau apie patyčias“.  Vaikai labai aktyviai įsitraukė į šią veiklą, nes naudojosi smagiomis programėlėmis Kahoot bei mentimetr. Nugalėtojai buvo apdovanoti tušinukais su gimnazijos logotipu. Technologijų pamokose mokiniai išmoko pasidaryti įvairių draugystės apyrankių, kurias vėliau dovanojo savo draugams. Dailės pamokose vaikai dalijosi savo idėjomis ir dalyvavo piešinių konkurse „Praleidžiu progą pasityčioti“ ir virtualiame fotografijos konkurse  „Labas, reikia draugą turėti“. Pirmą kartą gimnazijoje atliktas didelio masto tyrimas „Elektroninės patyčios“. Tyrimo metu  aiškintasi: elektroninių patyčių plitimas, atsiradimo aplinkybės. Buvo gauta mokinių pasiūlymų ir pastabų dėl patyčių prevencijos.

Džiaugiamės, kad mums pavyko sutelkti gimnazijos bendruomenės dėmesį į patyčių problemos aktualizavimą ir jos sprendimo būdus. Tikimės, kad patyčių ateityje bus mažiau.

Socialinė pedagogė Edita Makarova