NACIONALINIS DIKTANTAS – KIETAS RIEŠUTĖLIS

Kovo 15 dieną raštingiausi Kalvelių „Aušros” gimnazijos mokiniai ir mokytojai dalyvavo jau 14-ą kartą LRT radijo organizuojamame Nacionalinio diktanto konkurse. Susirinkę lietuvių kalbos kabinete, kuriame saugomos klumpės, verpimo ratelis, išgirdome Marijaus Žiedo balsą. Visi susikaupę skrebino plunksnomis, ore tartum pakibo rašybos ir skyrybos taisyklės, jų išimtys. Iš radijo imtuvo sklido seniausia gyvoji indoeuropiečių kalba, žavinti per amžius išlaikytais žodžiais ir naujadarais, priglaudžianti skolinius ir bandanti atsikratyti barbarizmų. Tokia vienintelė plačiame ir margame pasaulyje.

Šiemet diktuotas lietuvių poetės, prozininkės Agnės Žagrakalytės tekstas „Invazinė rūšis“. Čia susipina mistika ir realybė, juntamas subtilus humoras, iškeliama lietuviško identiteto blukimo problema, kai nusigręžiame nuo senosiose pasakose minimų slibinų ir vis dažniau heraldikoje, interjere, miesto erdvėse, per šventes vaizduojami drakonai – invazinė rūšis.

Po 50 minučių intensyvaus darbo dalyviai dalijosi įspūdžiais: vieniems ranka įskaudo, kitiems trūko laiko pagalvoti, treti džiaugėsi sudvejoję, bet galiausiai taisyklingai parašę kurį nors žodį. Kai kurie jau yra Nacionalinio diktanto veteranai, žiną savo silpnąsias vietas, bet didžioji dalis rašė pirmą kartą. Tas dūzgesys reiškia, kad mokiniams ir mokytojams svarbu taisyklingai rašyti ir įdomu gliaudyti kietus lietuvių kalbos riešutėlius.

Lietuvių kalbos ir literatūros vyresn. mokytoja Daiva Pugačiovienė