EDUKACIJA VILNIAUS KATEDROS PAŽEMIUOSE

Balandžio 23 dieną II G ir IV G klasių mokiniai vyko į edukaciją „Vilniaus katedros požemiai ir lobyno istorija“. Gimnazistai leidosi į paslaptingus Vilniaus Šv. vyskupo Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedros bazilikos požemius, kurie ilgą laiką nebuvo prieinami lankytojams. Mokiniai įdėmiai klausėsi edukatorės Ingos pasakojimų, apžiūrėjo archeologinius radinius, sužinojo jų radimo istoriją ir svarbą Lietuvai. Su pagarbia baime karalių mauzoliejuje, kur iki šiol karstuose guli didikų palaikai, mokiniai sulaikę kvapą klausėsi Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės meilės ir mirties istorijos, domėjosi, kodėl pirmoji ir antroji Lenkijos karalius Žygimanto Augusto žmonos palaidotos greta Lietuvos sostinėje, o pats valdovas – Krokuvoje, nors buvo išreiškęs valią atgulti prie savo mylimosios Vilniuje.

Katedros požemiuose drėgna, juos ne kartą buvo užlieję paviršiniai vandenys, todėl katedros lobynas yra saugomas Šv. Mykolo bažnyčioje. Ten edukacijos dalyviai apžiūrėjo įspūdingo aukščio – 1.5 m – monstranciją, du kilogramus sveriančią auksinę taurę, rokoko stiliaus šventikų drabužius ir kitus istorinę, meninę ir piniginę vertę turinčius objektus. Mokiniai  turėjo galimybę pasėdėti didikų ložėje, kuri priklauso Sapiegų giminei.

                      Nuo informacijos gausos, deguonies stygiaus, ankštų patalpų šiek tiek svaigo galva, bet edukacija buvo vertinga kultūrinė patirtis.

Lietuvių kalbos ir literatūros vyresn. mokytoja Daiva Pugačiovienė