10000 ŽINGSNIŲ SU GARSINE KNYGA KALVELIŲ „AUŠROS“ GIMNAZIJOJE

Šiais metais pavasaris nelepina nei šiluma, nei saulės spinduliais, todėl giedresnę dieną veržiamės į gamtą norėdami susiurbti į save pavasario gaivą. Tą nevaldomą troškimą ištrūkti dažnai pažaboja pareiga mokytis (ir mokyti). O pandemijos laikotarpiu, kaip žinia, „pater studiorum“ yra kompiuteris, kuris yra tikras pagalbininkas, tačiau dešimtis valandų riogsant prie ekranų, pavargsta ne tik akys, stuburas, bet ir siela.

Ieškant būdų, kaip suderinti judėjimą lauke ir mokymąsi, kilo mintis organizuoti integruotų lietuvių kalbos ir literatūros bei kūno kultūros pamokų ciklą „10000 žingsnių su garsine knyga“. I G klasės mokiniams buvo nusiųsta Vinco Krėvės apsakymo, kurį įgarsino radijo diktorius Juozas Šalkauskas, nuoroda https://ebiblioteka.mkp.emokykla.lt/kuriniai/skerdzius/,format.mp3 ir skirta užduotis: vaikštant ir klausantis įrašo kas du tūkstančius žingsnių fiksuoti žingsniamačio duomenis, fotografuoti matomą vaizdą bei užrašyti paskutinę girdėtą frazę į mobilųjį įrenginį. Siekiantiems maksimalaus įvertinimo siūlyta parašyti 5 argumentus su citatomis tema Senosios ir jaunosios kartos santykiai Vinco Krėvės Skerdžiuje“.

            Mokiniai pirmą kartą dalyvavę tokioje integruotų pamokų veikloje džiaugėsi galimybe mokytis ne namuose, daugiau laiko praleisti lauke, ištrūkti iš „karantino kalėjimo“, pailsėti nuo ekranų, tuo pačiu metu atlikti literatūros ir kūno kultūros užduotis. Žinoma, kilo ir sunkumų: atliekant kelis darbus vienu metu sunkiau susikaupti, blaško aplinkos veiksniai, kyla noras įsijungti mėgiamą muziką vietoj įgarsintos knygos, tačiau gyvenime labai svarbus įgūdis klausytis ir išgirsti nepaisant įvairių trukdžių. Daugelis mokinių sėkmingai įveikė šią užduotį, todėl gali detaliai nagrinėti apsakymo ištraukas žinodami viso kūrinio siužetą.

Lietuvių kalbos ir literatūros vyresnioji mokytoja Daiva Pugačiovienė, fizinio ugdymo mokytojas Valdemaras Balukonis