LIETUVOS ŽYDŲ GENOCIDO DIENOS PAMINĖJIMAS KALVELIŲ ,,AUŠROS“ GIMNAZIJOJE

Ta išnaikinta dalis mūsų žmonių, dalis mūsų kultūros niekada negrįš. Aš tikiu, kad rasim jėgų ne tik prisiminti ir paminėti, bet rasim jėgų padaryti viską, kad kurtume ateitį kartu.

Rugsėjo 23 d. Kalvelių ,,Aušros“ gimnazijos mokytojai kartu su mokiniais tradiciškai paminėjo Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną. Tądien, 1943-iaisiais, buvo sunaikintas Vilniaus getas: nužudyti arba į koncentracijos stovyklas išvežti paskutinieji žydų tautybės Vilniaus gyventojai. Nuo tos dienos oficialiai Lietuvoje žydų nebeliko, tik nedidelė dalis slapstėsi lietuvių, lenkų, rusų ir kitose šeimose.

Siekdami geriau suvokti to meto įvykius 5-8 klasių mokiniai žiūrėjo istorinę dramą ,,Berniukas dryžuota pižama“, o III– IV gimnazijos klasių mokiniai klausė holokaustą išgyvenusios žydės liudijimą. Mokytojos Samanta Vitkovskaja ir Jekaterina Zvereva kartu su savo ugdytiniais I – II gimnazijos klasių mokiniais pėsčiomis nuvyko į žydų kapus, juos tvarkė, uždegė žvakes bei prisiminė nekaltai mirusius žmones. Šią dieną mūsų gimnazijos mokytojai papasakojo savo mokiniams apie Lietuvoje gyvenusią gausią žydų bendruomenę, jų savitą kultūrą, tradicijas bei tragišką  likimą.

Holokaustas yra ne tik žydų tautos, bet ir viso pasaulio tragedija. Mūsų visų istorija yra paženklinta žiaurių ir beprasmių žudynių aukų krauju. Prisimindami šiuos skaudžius įvykius, turime dėti visas pastangas, kad tai niekados nepasikartotų.

Kalvelių „Aušros“ gimnazijos istorijos mokytoja Samanta Vitkovskaja