Sveikos gyvensenos savaitė

Norėdami sveikai gyventi turime išsiugdyti tam tikrų įgūdžių. „Sveikos gyvensenos savaitės“ veikla buvo suplanuota taip, kad vaikai įgytų žinių, jas pritaikytų ir pasimatavę sveiko gyvenimo būdo rūbą nuspręstų, ar jis tinkamas.

            Mokiniams organizuota paskaita apie cukraus naudą ir žalą. Vaikai susidomėję klausėsi, kaip energijos kiekį ir nuotaikų kaitą lemia toks įprastas produktas – cukrus. Jie suprato, kaip svarbu skaityti etiketes ir taip atpažinti produktus, kurie kenkia jų sveikatai. Po paskaitos mokiniai atliko praktinę užduotį – internetu išsirinko sveikų maisto produktų krepšelį už 20 eurų.

 Kaip žinia, saldūs produktai kelia nuotaiką, tačiau tik trumpam ir ilgainiui šis poveikis silpnėja. Kur kas geriau teigiamų emocijų patirti sportuojant, todėl mokiniams pasiūlyta pažaisti komandinių žaidimų, surengtos draugiškos tinklinio varžybos.

            Norint išlikti sveikiems nepakanka sveikai maitintis ir sportuoti. Dar reikia mokėti atsispirti žalingiems įpročiams, todėl mokiniai buvo surengta prevencinė pamoka apie psichoaktyvių medžiagų vartojimo žalą sveikatai. Kalbėta apie tai, kaip žalingi įpročiai paveikia mūsų sveikatą, socialinę bei psichologinę būseną. Daug dėmesio buvo skirta socialiniams įgūdžiams: kaip pasakyti NE, kaip atsispirti, kaip ugdyti pasitikėjimą savimi, kaip organizuoti savo laisvalaikį ir t.t. Taip pat mokiniai turėjo galimybę pasižiūrėti naudingų filmukų apie psichoaktyvių medžiagų vartojimą ir sužinojo, kuriose svetainėse gautų daugiau informacijos.

7 ir 12 klasių mokiniai apsilankė Vilniaus universiteto Anatomijos muziejuje. Muziejininkė Irma Kušeliauskaitė parodė skirtingų istorinių laikotarpių chirurginius bei kitus medicininius instrumentus bei aparatūrą. Vedė ekskursiją mokiniams apie medicinos istoriją ir apie vaistų istoriją, stomatologo darbo ypatybes. Aprodė muziejuje laikomų genetinių patologijų mirkinius. Mokiniai pavalgę kopė į Gedimino kalną ir grožėjosi Vilniaus vaizdais.

 „Sveikos gyvensenos savaitės“ veikla mokiniams patiko, jie norėtų grįžti į VU katedrą ir pamatyti mamuto griaučius. O kad patys kuo ilgiau nevirstume tik griaučiais, turėtume kasdien laikytis sveikos mitybos principų.