Viktorina „Gerai daryk – maistą taupyk“ Kalvelių „Aušros“ gimnazijos pradinių klasių mokiniams

Ne kartą esame girdėję, kad dalis planetos žmonių badauja, tačiau išgirdus rašytojo Laurent Gounelle mintį: „Pasaulyje milijardas žmonių kenčia nuo maisto trūkumo, o […] du milijardai nuo maisto pertekliaus“ radikaliai pasikeičia požiūris į išmetamą maistą.

Bendradarbiaudami su VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra kartu su Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija organizavome pradinio ugdymo mokiniams ir mokytojams viktoriną „Gerai daryk – maistą taupyk“, kuri buvo skirta paaiškinti moksleiviams švaistomo maisto poveikį aplinkai, visuomenei, ekonomikai, taip pat padėti keisti savo įpročius, atskleisti maisto vertę.

Pradinukai aptarę nuostatus, pasiruošę viktorinai, įsitraukė į smagią ir naudingą veiklą, kuri buvo integruota į pasaulio pažinimo, matematikos, dailės ir technologijų pamokas ir klasės valandėles. Vieną savaitę mokiniai  susipažino su informacija, peržiūrėjo filmuotą medžiagą, diskutavo, sprendė matematines užduotis ir  atliko mokytojų sukurtą testą Eduka klasėje. Kitą savaitę vaikai atliko praktines maisto tausojimo užduotis, klijavo iš spalvoto popieriaus vaisius ir daržoves, o 3-4 klasių mokiniai varžėsi mini viktorinoje, kuri buvo sukurta Kahoot! internetiniu įrankiu.

Kelias savaites vykdytos veiklos kulminacija – gegužės 3-7 dienomis vykusi nuotolinė internetinė viktorina.

Nekantriai laukiame ir tikimės ne tik gerų viktorinos rezultatų, bet ir pokyčių kasdieniniame mokinių bei mokytojų gyvenime tausojant maistą. 

Pradinio ugdymo mokytojos metodininkės Ana Kairienė, Jolanta Pašutienė, Gražina Tamašauskienė, Nijolė Janušauskienė