Neužmirštamoji sausio 13-oji. Pilietinė iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija”

Neužmirštuolės žydi žiemą. Melsvai nusidažo stendai, drabužiai ir širdys siekiant nepamiršti, kad laisvė nėra duotybė, kad reikėjo lietuvių tautai užaugti, subręsti ir sulaukti tinkamo momento atkurti Lietuvos nepriklausomybę, o 1991 metų sausio 13-ąją susiburti tam, kad išsaugotų tą trapų laisvės žiedą.

               Tradiciškai minint Laisvės gynėjų dieną Kalvelių „Aušros“ gimnazijos languose plazdeno vienybės, atminimo ir pergalės žvakių liepsnelės, kalbėta apie istorinius įvykius, rodyti filmai ir interviu. Mokiniams pasiūlyta atlikti ir kūrybinių darbų: 7 klasės mokiniai vilnos vėlimo technika kūrė darbelius meilės tėvynei tematiką. II G klasės mokiniai pateikė „Laisvės kvapo“ sudedamąsias dalis, argumentavo, kodėl būtent šias kvapų natas pasirinko.

Siekiant skiepyti meilę ir pilietinę pareigą tėvynei dalyvauta pagarbos bėgime sausio 13-osios įvykiams paminėti. Mokiniai entuziastingai įveikė pasirinktą trasą įrodydami, kad laisvė ir dėl jos pasiaukoję žmonės jiems rūpi.

Nuo tragiškų įvykių praėjo 31 metai, vaikai apie juos žino tik iš pasakojimų, vaizdo įrašų, knygų, tačiau tąnąkt Vilniuje norėto įvykdyti karinio perversmo svarba neblanksta, nes mes esame laisvi. Težydi melsvosios neužmirštuolės, teplazda vienybės liepsna.