KNYGNEŠIO DIENA

Ir šviečia kaip žvaigždės lietuviškos raidės,
Ir džiaugiasi širdys, už skausmą jas pirkę…

                                                          Petras Vaičiūnas 

Kovo 16-ąją Lietuvoje minima Knygnešio diena. Šią dieną pagerbiami knygnešiai, lietuvių kalbos draudimo metais platinę uždraustas knygas. Tik jų pasiaukojimas ir begalinė meilė gimtajam žodžiui neleido lietuviškai knygai išnykti!
Knygnešio diena – graži proga prisiminti mokiniams apie knygos vertę, apie žmones, kurie  išsaugojo lietuvišką žodį. Šiais metais šią svarbią datą paminėjome gimnazijos bibliotekoje. Ta proga gimnazijos bibliotekininkės Božena Glotko ir Julija Petrulevič organizavo parodą  „Kovo 16-oji Knygnešio diena“ ir edukacinį susitikimą su 5 klasės mokiniais.  Susitikimas vyko kartu su istorijos mokytoja Samanta Vitkovskaja. Mokiniai sužinojo apie knygnešystę įdomių istorinių faktų, diskutavo apie knygas ir jų istoriją, suprato, kaip veikė knygnešių tinklas, kaip buvo gabenamos platinamos ir slepiamos knygos. Edukacija baigėsi režisieriaus  Jono Trukano filmo ,,Knygnešys“ peržiūra.   

Mums, kaip ir kiekvienam knygos mylėtojui, ši diena yra labai svarbi, todėl kviečiame ją minėti drauge ir apsilankyti gimnazijos bibliotekoje, apžiūrėti parodą, kuri vyks iki  kovo mėnesio pabaigos.