M. MAŽVYDO KATEKIZMAS“ IŠ ARTI

Pamatyti Martyno Mažvydo „Katekizmą“ savo akimis bent kartą gyvenime privalu kiekvienam išsilavinusiam žmogui. Vilniaus universiteto biblioteka kasmet suteikia progą išvysti prieš 475 metus Karaliaučiuje išspausdintą knygą, kuri yra viena labiausiai saugomų ir brangiausių veikalų.

Balandžio 1 dieną prabangioje P. Smuglevičiaus salėje Kalvelių „Aušros“ gimnazijos mokiniai apžiūrėjo eksponuojamus leidinius, kurių vertė kasmet tik auga dėl originalių odinių viršelių, autentiškų iliustracijų ir, žinoma, turinio. Prasispraudę pro žmonių minią vaikai pamatė pirmąją lietuvišką knygą, turinčią savo istoriją, susijusią ir su šių dienų aktualijomis. Pasirodo, Lietuvoje esantį egzempliorių gavome iš šiuo metu karo krečiamos Ukrainos, tiksliau, iš Odesos M. Gorkio mokslinės bibliotekos. Iš buvusių 300 egzempliorių pasaulyje tėra išlikę du. Vieną egzempliorių turi mūsų kaimynai lenkai Torunės universiteto bibliotekoje.  Kitas, kaip suprantame, saugomas Vilniaus universitete, kur konkrečiai, neatskleidžiama, tačiau žinoma, kad sudarytos palankios laikymo sąlygos ir užtikrintas saugumas. Tik vieną kartą per metus „Katekizmuso prasti žodžiai, mokslas skaitymo rašto ir giesmės, dėl krikščionybės bei dėl bernelių jaunų naujai suguldytos“ išvysta dienos šviesą. Kadangi balandžio 1-oji yra tarptautinė melagių ir juokų diena, kilo klausimas, galbūt yra rodoma faksimilė? VU bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė patikino, kad eksponuojamas leidinio originalas, o data pasirinkta neatsitiktinai, būtent šią dieną Vilniaus universitetas švenčia savo gimtadienį.

Po 25 metų sukaks 500 metų nuo lietuvių raštijos pradžios. Mūsų gimnazijos mokiniai jau bus suaugę, tikimės, kad jie nepamirš lietuviško žodžio, skaitys knygas, kurs naują gražesnį pasaulį ir karts nuo karto apsilankys bibliotekose įkvėpti istorijos dulkių ir pasisemti išminties, o balandžio 1-ąją vesis savo šeimą ir draugus pasižiūrėti pirmosios lietuviškos knygos.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Daiva Pugačiovienė