DAILĖS PAMOKA BE SIENŲ INTEGRUOTA Į STEAM UGDYMĄ

Spalio 27 dieną Kalvelių „Aušros“ gimnazijos 8 ir II G klasės mokiniai vyko į MO muziejų ir kino teatrą.

                      Žiūrėdami filmą „Vesper“ susidūrėme su ekologinės katastrofos padariniais tolimoje ateityje. Susimąstėme apie žmonių santykius, jų vertę, išėję iš komforto zonos turėjome susitikti su pačiu savimi, atsakyti į mums rūpimus klausimus ir įvertinti tai, ką turime, bet dažnai to nevertiname. Režisieriai Kristina Buožytė ir Bruno Samper atskleidė mums dar vieną opią mūsų pasaulio problemą – toleranciją kitam žmogui, arba jos nebuvimą truputėlį kitokiam nei mes. Džiaugiuosi, kad filmo siužetas privertė susimąstyti didžiąją dalį mokinių.

                      Mūsų diena tęsėsi ir visi kartu patraukėme į MO muziejų, kur šiuo metu eksponuojamos dvi labai skirtingos, tačiau žavios parodos.

Paroda „Susitikimas, kurio nebuvo“ – tai unikali galimybė pamatyti tiek daug skirtingų ir intriguojančių Lietuvos menininkų darbų bei kalbėti apie itin reikšmingą laikotarpį, tebedarantį įtaką šiandienos pasauliui.

                      Parodos pasakojimas veda istorinio laiko seka – čia eksponuojami kūriniai, sukurti 1955–2000 metais. Ji neatsitiktinai pradedama nuo žvilgsnio į pokario epochoje dominavusius meno judėjimus ir stilius. SSRS okupuotose valstybėse įsigalėjo socialistinis realizmas, o Vakarų pasaulyje svarbus vaidmuo atiteko JAV atsiradusiam abstrakčiajam ekspresionizmui ir konceptualizmui. Toliau parodoje skleidžiasi daugiasluoksnis pasakojimas apie tai, kaip išbalansuotoje, politinės prievartos ir įtampos kupinoje epochoje savito balso ieškojo Lietuvos, Nyderlandų ir kitų Vakarų Europos šalių menininkai. O parodą tarsi užbaigia 10-ojo dešimtmečio kūriniai, apmąstantys Šaltojo karo pabaigą ir didelių permainų laiką.

                      Antroji paroda mus sužavėjo spalvomis ir optinės iliuzijos darbais. Šioje parodoje pristatomas optinio meno poveikis Lietuvos dailei XX a. 7-8 dešimtmečiais. Tuo metu oficialiojo dailės gyvenimo paraštėse kūrusių lietuvių menininkų – grafikų, restauratorių, scenografų – darbuose ryškėjo drąsūs eksperimentai.

                      Labai patiko pamatyti tiek daug Lietuvos menininkų, kūrusių praeitais dešimtmečiais, darbų šiandien, suprasti jų mintis ir pajusti tapatumą.

Dailės vyresnioji mokytoja Anželika Valiavičienė.