KALVELIŲ „AUŠROS” GIMNAZIJA TRADICIŠKAI MINI ŠIAURĖS ŠALIŲ LITERATŪROS SAVAITĘ

Šių metų literatūros savaitė vyksta lapkričio 14–20 dienomis. Pagrindinė Šiaurės šalių literatūros savaitės idėja – tamsiausiu metų laiku uždegti žvakes ir jaukiai skaityti. Todėl visą savaitę gimnazijos bibliotekoje organizuojami knygų skaitymai, parodos, vyksta renginiai.

Pirmadienį, lapkričio 14 d., I G klasės mokiniai su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Daiva Pugačioviene ir bibliotekininke Božena Glotko skaitė Patrik Svensson kūrinį  „Apie ungurius ir žmones“. Pasišviesdami žibintuvėliais, kuriuos dažnas naudoja žvejyboje, keliavome juodų raidžių taku. Klausydamiesi, uostydami ežero vandenį, liesdami  tartum panirome į knygos gelmes, ieškojome prasmių, pažinome šiauriečių gyvenimo būdą, tėvų ir vaikų santykius, lyginome kūrinius. Dar daugiau apie Europos šiaurinę dalį ir jos gyventojus mokiniai sužinojo kurdami viktoriną ir varžydamiesi komandose.

Ketvirtadienį, lapkričio 17 d., gimnazijos bibliotekoje buvo surengta skaitymo popietė gimnazijos pirmokams.  Šilta, kupina humoro ir žavių paveikslėlių Malin Kivelä, Martin Glaz Serup knygelė „Jei sutiktum lokį” nepaliko abejingų. Tai istorija apie berniuką, išsiruošusį į žygį miške, tačiau pagrindinis knygos herojus yra lokys. Žmogaus ir lokio susitikimas yra aprašomas žaismingai, bet rimtai, visas pasakojimas balansuoja tarp faktų ir išmonės. Jaukiai susibūrę mokiniai svarstė, ką gi reikėtų daryti sutikus lokį, žemėlapyje parodė, kuriose Šiaurės šalyse gyvena šie žinduoliai ir pagamino vėliavėlę.

Šiaurės šalių literatūros savaitė padeda pažinti kitas tautas, įvertinti jų kūrybą ir pasimėgauti skaitymu.


Bibliotekininkė Božena Glotko